به گزارش مشرق، «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه از ضلع غربی حاضر در مذاکرات رفع تحریمها در وین خواست به جای متهم کردن روسیه به اشتباهات خودشان اعتراف کنند.
بیشتر بخوانید:
طرحی در سنای آمریکا برای جلوگیری از همکاری هستهای ایران و روسیه
حساب رسمی نمایندگی روسیه در سازمان ملل به نقل از زاخارووا نوشت: «تردیدافکنی درباره تعهد روسیه به برجام کارتی است که توسط کسانی که نمیتوانند به اشتباهات خودشان اذعان کنند بازی میشود. پیشنهاد میکنیم همکاران غربیمان انرژیشان را روی رسیدگی به مطالبات مشروع ایران در خصوص پیشنویس احیای توافق متمرکز کنند.»
جمعه هفته گذشته، طرفهای مذاکرهکننده در وین اعلام کردند که مذاکرات وین درباره برجام دچار وقفه شده است و هیأتهای مذاکره کننده برای رایزنی به پایتختهای خود بازگشتهاند. جوزب بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت این مذاکرات به دلیل برخی «عوامل خارجی» دچار وقفه شدهاند.
بیشتر بخوانید:
چرا آمریکا علیرغم نیاز به برجام در مذاکرات دمدمی مزاج عمل میکند؟
بورل از توضیح درباره «عوامل خارجی» خودداری کرد. ایران اعلام کرد طرح برخی درخواستهای جدید از سوی آمریکا و پارهای اقدامات نظیر توقیف نفتکش ایران مذاکرات را پیچیده کرد. طرفهای غربی ادعا میکردند که درخواست روسیه برای اخذ تضمین جهت انجام مراودات با ایران باعث ایجاد وقفه شد.
با وجود این، چند روز پیش «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه پس از دیدار با «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که روسیه از ایالات متحده تضمین کتبی دریافت کرده مبنی بر اینکه همکاریهای هستهای مسکو و تهران بعد از توافق وین مشمول تحریم نخواهد شد.
«میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در مذاکرات رفع تحریمها در وین هم بامداد چهارشنبه در توییتر تأکید کرد که حصول نتیجه در مذاکرات به رفتار مسکو بستگی ندارد بلکه در گرو رفتار طرفهای دیگر به ویژه آمریکا است. اولیانوف در توییتر نوشت: «از گمانهزنیها درباره موضع روسیه در مرحله نهایی مذاکرات وین خسته شدهام.سوءتفاهمات، سوءتعبیرها و تحریف واقعیات. مخلص کلام: جمعبندی مذاکرات نه به روسیه بلکه به طرفهای دیگر به ویژه به آمریکا بستگی دارد.»
وزنامه والاستریتژورنال هم چند روز قبلتر به نقل از دو مقام ارشد غربی نوشته بود اولیانوف به مقامهای اتحادیه اروپا گفته که مطالبات روسیه برای اخذ تضمین از آمریکا بار دیگر بر همکاری در زمینه پروژههای هستهای متمرکز شده است.
این دیپلمات مدعی شد: «روسیه میگوید از ضمانتها در خصوص پروژههای هستهای خشنود است و خواستار چیز بیشتری نیست. بنابراین میتوانیم مذاکراتی را که اکنون منحصراً میان ایران و آمریکا است ادامه دهیم.»
دیپلمات مورد استناد والاستریتژورنال در ادامه ادعاهای خود گفته اگر روسیه دوباره موضعش را عوض نکند اکنون آمریکا و ایران باید اختلافات نهاییشان در زمینه تحریمها را حل کنند.»
دولت آمریکا، صدور چنین ضمانت مکتوبی را تأیید نکرده، اما در چند نوبت اعلام کرده که همکاری در پروژههای هستهای ایران، از جمله در نیروگاه بوشهر، بخشی از مفاد توافق هستهای برجام است و آمریکا به دنبال تحریم آن نخواهد بود.
دولت آمریکا با وجود این مشخص کرده که تحریمها علیه روسیه درباره همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری با ایران مشمول تحریمها خواهد بود و واشنگتن، معافیتی برای آنها صادر نخواهد کرد.
دولتهای کشورهای غربی از جمله آمریکا بعد از حمله روسیه به اوکراین چند بسته تحریمی را علیه روسیه معرفی کرده و از جمله برخی بانکهای این کشور را از سامانه پیامرسان سوئیفت اخراج کردهاند.
همکاری در پروژههای هستهای مرتبط با نیروگاه بوشهر، رآکتور اراک و رآکتور تحقیقاتی تهران ذیل توافق هستهای برجام مجاز هستند، اما دولت «دونالد ترامپ» معافیتهای تحریمی مربوط به این همکاریهای را ملغی کرده بود. دولت جو بایدن چندی پیش این معافیتها را بازگرداند.
دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند، اما تا به حال به اجرای سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران ادامه داده است. اجرای این سیاست علیه ایران در حالی صورت میگیرد که مقامهای دولت بایدن گفتهاند فشار حداکثری علیه ایران شکست خورده است.